Terugblik: Politieke deuren openen en omgaan met belemmeringen

Terugblik: Politieke deuren openen en omgaan met belemmeringen

Woensdag 17 maart ging Nederland naar de stembus. Inmiddels is de uitslag bekend en mogen VVD en D66 het voortouw nemen om een kabinet te gaan vormen. Die laatste is de tweede partij van Nederland geworden, vooral door lijsttrekker Sigrid Kaag die een nieuwe invulling aan het begrip vrouwelijk leiderschap in de politiek heeft gegeven.

Een onderwerp dat naadloos aansloot bij de bijeenkomst van 15 maart en waarin het openen van politieke deuren maar ook de belemmeringen waar vrouwelijke politica’s mee te krijgen, centraal stonden. Te gast waren Serpil Ates, gemeenteraadslid voor Groen Links in Den Haag en Liang de Beer, politiek actief voor de afdeling van D66 in Leiden en voorzitter van het Leids Els Borst Netwerk. Zij werden door Corien Pels Rijcken en AnneMarie Attema in een tweegesprek geïnterviewd over diverse vraagstukken waar vrouwen mee te maken krijgen, wanneer zij politieke ambities hebben of al politiek actief zijn.

Seksisme en haatberichten

Neem bijvoorbeeld seksisme en haatberichten die vrouwen ontvangen wanneer zij de politieke arena betreden en veelal online kunnen rekenen op negatieve recensies over hun stem, lichaam, religie of huidskleur. Ook Serpil Ates kan hierover meepraten. Zij krijgt veel agressieve berichten, maar laat zich er zeker niet door uit het veld slaan. Integendeel zelfs. Het sterkt Serpil juist om door te gaan met het uitdragen van de ideologie waar zij voor staat. Ze ziet het als haar taak om het pad vrij te maken voor meer vrouwen die durven om hun nek uit te steken. Zeker ook binnen de politiek. Die vrouwen moeten we volgens haar binnenhalen.

Misvattingen over politiek betrokken zijn

Liang de Beer vertelde hoe zij begonnen is in de politiek en wat het nou echt betekent om politiek actief te zijn, in haar geval voor D66. Liang benoemde een aantal misvattingen over politiek betrokken zijn bij een partij en benadrukte dat er juist voldoende kansen en deuren worden geopend om bijvoorbeeld actief mee te denken over de toekomst van je stad of over andere maatschappelijk relevante thema’s.

Liang de Beer heeft tips voor vrouwen die (lokale) politieke ambities hebben. “Begin klein, bezoek eens een ledenvergadering van de partij waarin je geïnteresseerd bent, ga eens koffiedrinken met een lokaal raads-, of bestuurslid. Zij vertellen graag meer over wat de lokale politiek inhoudt. Ga bijvoorbeeld campagne voeren of flyeren. Durf de stap te nemen en kijk wat er op je afkomt”.

Hoewel de tijd te kort was om alle onderwerpen met Serpil Ates en Liang de Beer te bespreken, kregen deelnemers wel volop de gelegenheid om binnen het programma vragen te stellen aan de twee dames. Afgewisseld met een interactieve poll over vrouwen en politiek. En met veel dank aan Margot Snelders, die naast haar rol als voorzitter, achter de knoppen van de techniek zat.

Wil je meer weten over Serpil Ates en Liang de Beer? Lees en luister naar hun eigen verhaal via de links. 

Door AnneMarie Attema