Terugblik 21 juni: Midzomer en de deuren gaan weer open!

Terugblik 21 juni: Midzomer en de deuren gaan weer open!

Op maandag 21 juni was het Midzomer en gingen de deuren weer open! Inderdaad gingen de deuren van onze ziel eerst voor onszelf open en daarna voor elkaar.

De zomerzonnewende is een heidense feestdag die plaatsvindt op de dag dat de zon op zijn vroegst opkomt en op zijn laatst ondergaat. Hiervan werd gezegd dat het de krachtigste dag van het jaar was en dat de magische elementen het sterkst zijn. Tegenwoordig wordt het anders gevierd, maar de tradities en symbolen worden nog steeds erkend. Midsommar-tradities in Zweden zijn zeer geliefd en belangrijk. Het is dan ook niet toevallig dat mensen in India en over de hele wereld op 21 juni de Internationale Dag van Yoga vieren.

Bovendien was het voor ons netwerk een bijzonder moment, aangezien we elkaar weer ‘live’ konden ontmoeten. Daarom hebben we Els Metten (yogatrainer) uitgenodigd. Els heeft ons meegenomen op een reis van ontspanning en verbinding, van het delen van onze energie met onzself en daarna met elkaar.

Els heeft zelf ook een bijzondere reis gehad, zij werkte al jaren voor recht kantoren. Ze gaf haar hectische leven op en koos voor iets anders. Ze opende haar studio samen met haar partner en was afgelopen maandag bij ons, om ons te begeleiden in een kleine meditatiereis. Toen de meditatie klaar was, kon je aan onze gezichten zien dat het ontspannende gevoel en de openheid van het delen was gevestigd. Zelfs bij degenen die niet per se een fan van yoga zijn.

We hebben genoten van een lekker licht diner, waarbij je natuurlijk geen Zweedse midsommar kon hebben zonder de ingelegde haring en de andere lekkere hapjes, goed verzorgd door de CaterMeesters.

De sfeer was ontspannen en aangenaam, en dat bleef zo, toen we per tafel van vier personen de reeks vragen begonnen te stellen die Corien en Nancy voor ons hadden bedacht. Het waren prikkelende vragen, makkelijke en grappige vragen. Sommige vragen gingen terug naar onze kindertijd, naar gelukkige momenten, of zelfs naar de gebeurtenissen die we eigenlijk willen vergeten. En iedereen voelde zich veilig en klaar om verdrietige momenten te delen, of opwindende bizarre momenten van magie, of gebeurtenissen in ons leven die niet kunnen worden verklaard. Gebeurtenissen waarvan je denkt dat ze onmogelijk zijn, maar ze zijn er gewoon. Wie wil kan de vragen nog eens bekijken.

Dat is de meerwaarde van ons netwerk, we zijn er om voor elkaar een veilige omgeving te creëren, waar we kunnen zijn wie we zijn en waar iedereen geaccepteerd en welkom is. Vooral na meer dan een jaar van lockdowns en beperkingen, nu de meesten van ons zijn gevaccineerd, zetten we de deuren wijd open en zijn we klaar voor het volgende live ‘get together’ evenement.  

Namens het organiserend comité van nieuwe leden gaf Soraya ons een voorproefje: we komen op 12 juli bij elkaar in het Vreedehuis in de Riouwstraat. Wat daar precies op het programma staat, is nog een verrassing…

Door Nancy Alexaki en Corien Pels Rijcken