TERUGBLIK 20 NOVEMBER 2023: OVER PLANETAIRE GRENZEN EN HOE JE EEN LEIDER VAN TRANSFORMATIE KUNT WORDEN

TERUGBLIK 20 NOVEMBER 2023: OVER PLANETAIRE GRENZEN EN HOE JE EEN LEIDER VAN TRANSFORMATIE KUNT WORDEN

12 april 2023 was het Dutch Overshoot Day, de dag waarop de Nederlanders de biocapaciteit hebben gebruikt die voor een jaar beschikbaar is. Anders gezegd: als iedereen op Aarde zou leven als in Nederland, zouden 3,6 Aardes nodig zijn.

Met dit toch wel onthutsende feit had de spreker van Marije Klomp iedereen in de drukbezochte HVN-avond meteen helemaal bij de les. En het was niet het laatste waarmee zij in een glasheldere en aansprekende presentatie haar gehoor enthousiasmeerde om het verschil te maken in duurzaamheid. Maar zij kan dan ook bogen op ruime praktische en wetenschappelijke kennis en ervaring op dit gebied. Marije werkt al vijftien jaar in de wereld van duurzaam ondernemen. Sinds 2018 als programmadirecteur Duurzaamheid bij de Radboud Universiteit in Nijmegen en voorheen o.a. bij MVO Nederland. In 2022 kozen 900 duurzaamheidsmanagers én het publiek haar als MVO-manager voor het jaar 2023. Naar het oordeel van de vakjury is het opvallend en uniek dat haar werkzaamheden zich uitstrekken over alle facetten van de universitaire organisatie: zowel het curriculum, als het onderzoek en ook de bedrijfsvoering. Duurzaamheid is niet het ‘ding’ van het programma dat Marije leidt, maar juist van alle medewerkers, studenten en docenten. Iedereen op zijn of haar plek wordt uitgedaagd om impact te maken voor duurzaamheid en zo mee te werken aan de noodzakelijke transformatie. Niet dat zo’n aanpak vanaf het begin voor iedereen vanzelfsprekend was, maar met het nodige doorzettingsvermogen en creativiteit is de beweging in Nijmegen in vier jaar tijd goed op gang gekomen.

Dat Marije met haar verhaal ook bij HVN weerklank vond blijkt wel uit de levendige discussie en soms zelfs gepassioneerde reacties uit de zaal. En zo was dit weer een HVN-avond die stof tot nadenken (en handelen?) gaf.

Nancy Alexaki en Corien Pels Rijcken

De presentatie van Marije Klomp is te vinden via de volgende link: https://docs.google.com/presentation/d/1ybEDkcmDNAi2aDoRK0nq6-e9tYtMAItl/edit?usp=sharing&ouid=100265129730469510815&rtpof=true&sd=true