Terugblik 16 oktober 2023: Op het grensvlak van het zichtbare en onzichtbare, Charlotte Koster

Terugblik 16 oktober 2023: Op het grensvlak van het zichtbare en onzichtbare, Charlotte Koster

Wetenschapscommunicatie, DNA-modificatie en synthetische biologie

We hadden het grote genoegen om de TEDx-spreker Charlotte Koster te verwelkomen. Zij is als micro-bioloog – als beste uit haar jaar-  afgestudeerd op het ontwerpen van nieuwe bierbrouwgisten en is vervolgens gepromoveerd op micro-organismen. Nu werkt ze aan de Universiteit van Wageningen verder aan haar onderzoek naar technieken om synthetische gistcellen te bouwen.

Charlotte heeft ons, op een begrijpelijke en zeer aansprekende wijze, meegenomen op een boeiende reis langs de ongekende mogelijkheden van synthetisch gist, wat ingezet kan worden voor  milieuoplossingen en medische doorbraken.

Een hoopvolle toekomst: cellen die als fabrieken gebruikt kunnen worden

Charlotte introduceerde het concept van “supergist”, gist dat niet alleen bier brouwt, maar ook wereldproblemen kan aanpakken. Door het DNA van de gistcel net iets te manipuleren, en ze hopelijk ook zelf te bouwen (uit losse bio-moleculen) hebben we straks misschien wel gist dat het plastic kan opeten en verteren of gist dat als nieuwe brandstof kan dienen- en zo de CO2 uitstoot kan verminderen.

Proefdier besparend Dankzij DNA-Technologie

In een verrassende twist verbond Charlotte de mogelijkheden van DNA-manipulatie aan het verminderen van proefdieronderzoek. Met geavanceerde technieken kunnen we veiliger en effectiever onderzoek doen, en dat is iets om echt enthousiast over te zijn!


Wetenschap ontmoet enthousiasme

  • Net zoals in haar TEDx-Talk, wist Charlotte een unieke mix van wetenschappelijke diepgang en puur enthousiasme te brengen.
  • Dit maakt de complexe materie niet alleen begrijpelijk maar ook enorm boeiend.
  • Haar energie en uitstraling waren aanstekelijk; je kon de opwinding in de ruimte voelen.
  • Dit is de kracht van positiviteit en passie die kan leiden tot echte verandering.

Laten we ervoor gaan!

Ze sloot af met de oproep: “We hebben de kennis, we hebben de technologie, nu is het tijd om er echt voor te gaan!”. Als dit de toekomst van wetenschap en duurzaamheid is, dan is het een toekomst waar je deel van wil uitmaken. Let’s go!

Na deze lezing is één ding duidelijk: we staan aan de vooravond van geweldige dingen. Dankzij mensen zoals Charlotte Koster kunnen we vooruitkijken naar een duurzamere en mensvriendelijkere wereld. We gingen weg na de inspirerende lezing en met een goed gevoel!

Mocht je meer van Charlotte Koster willen horen, bezoek dan de volgende links:

https://www.universiteitvannederland.nl/college/hoe-kunnen-superpowers-van-bier-het-klimaat-redden

Charlotte Koster: Using nature’s most powerful tool to save lives. | TED Talk

Door Joke Kosters en Ingrid van Leeuwen