Terugblik 17 mei: Deuren openen naar de ruimte

Terugblik 17 mei: Deuren openen naar de ruimte

Op de online HVN-bijeenkomst op 17 mei opende Inge Loes ten Kate de deur naar de ruimte én naar onze aarde in de eerste 600 miljoen jaar van haar bestaan. In deze periode is het leven op aarde ontstaan. Dat kunnen we afleiden uit het onderzoek naar organische moleculen in het weinige materiaal dat er uit die tijd is over gebleven. Naar schatting waren er wel 10 tot de macht 54 pogingen voor nodig om de beslissende reactie te veroorzaken.

Wat we weten van dit soort moleculen in combinatie met de basiscondities voor leven, kunnen we goed toepassen bij het onderzoek naar mogelijk leven – zoals wij dat kennen – op Mars. Uit eerder onderzoek is inmiddels duidelijk dat op bepaalde locaties op Mars de voorwaarden voor het ontstaan van leven gunstig zijn geweest. Of het ook werkelijk gebeurd is, zullen nieuwe Marsmissies wellicht kunnen aantonen. Over vijf jaar komt Inge Loes het ons graag vertellen.

Powervrouw Inge Loes bracht haar passie voor dit onderwerp met verve op ons over. Ingewikkelde materie kon ze zo verwoorden dat het zelfs voor echte alpha’s goed te volgen was. De groene marsmannetjes kunnen we nu definitief naar het land der fabelen verbannen.

Door Karin Schoneveld