Deuren naar verleden en toekomst openhouden

Deuren naar verleden en toekomst openhouden

Al sinds mensenheugenis worden er verhalen verteld, naar alle waarschijnlijkheid is het de oudste vorm van vermaak die we kennen. Het helpt ons bij het begrijpen van de wereld om ons heen en het delen van dat begrip met anderen.

De vorm waarin dit gebeurt kan verschillen. De verhalen die ons zijn nagelaten zijn veelal gedocumenteerd, verfilmd, geanalyseerd en via overlevering overgedragen. Zoals vele verhalen over de oorlog: zo ook een familielid van Ilanah, zij kon op scholen levendig over de oorlog vertellen die zij en haar familie hadden meegemaakt. Inmiddels is ze overleden, maar haar verhaal leeft voort. Een mensenleven met een indrukwekkend verhaal dat voelbaar maakt wat oorlog met mensen doet. Een verhaal met een belangrijke boodschap voor ons: De meeste mensen willen in vrede, vrijheid en vriendschap samenleven. En de jaarlijkse dodenherdenking is altijd een goed moment om stil te staan bij het ingewikkelde verhaal van de mensheid dat we niet mogen vergeten.

Zo maken verhalen ons bewust en het helpt ons ook om goed na te denken over welk verhaal wij zelf willen uitdragen. Welk verhaal vertel jij over HVN als anderen vragen waarom je bij dit vrouwennetwerk bent gekomen (en gebleven)? Persoonlijk vertel ik altijd graag over de bijzondere vrouwen die ik heb leren kennen, die ik mogelijk in mijn eigen circuit nooit had ontmoet. En hoe vriendelijk en hulpvaardig deze professionele vrouwen zijn, met een warme oprechte belangstelling voor elkaar. Hoe de programmacommissie al 40 jaar een belangrijke bijdrage brengt aan de HVN cultuur met het regelen van sprekers die ons meenemen in hun verhaal.

Verhalen en voorwerpen worden soms in een tijdcapsule begraven of in de ruimte geschoten. Met de gedachte dat het later in een andere tijd of in een ander planetenstelsel wordt geopend. Bijvoorbeeld bij de bouw van een nieuwe school wordt er dan een tijdcapsule ingemetseld. Zo’n tijdcapsule bevat tekeningen en verhalen van leerlingen over hun levens en interesses, en vragen aan leerlingen van de toekomst. Als we een tijd capsule naar Mars zouden schieten als signaal van ons, mensen van de aarde, dan zou het er een tijdje over doen om er te komen. Wat voor verhalen zouden we daar dan in stoppen? Wat zouden we willen overdragen? Wie het weet mag het vertellen, ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

Margot Snelders
Voorzitter HVN