Taal

Taal

De lezing van 18 oktober van Vivien Waszink gaat over taal. En als je het over ‘taal’ hebt, dan heeft iedereen herkenbare voorbeelden over het belang van taal. Met name van absurde gesprekken en situaties die ontstaan bij misverstanden of ergernissen wanneer mensen met elkaar in gesprek raken.

Deze week was ik mij extra bewust van ‘taal’ in allerlei vormen. Op het moment ben ik heel druk met groepsconflicten, waarbij er door taal en de interpretatie daarvan, de vlam in de pan is geslagen. In mediations wordt taal o.a. gebruikt als een instrument om te verduidelijken, te verhelderen en om de verbinding te leggen. Recent bleek dat mijn 11 jaar oude Apple apparaat aan vervanging toe is: hij spreekt niet meer dezelfde computertaal en kan niet meer communiceren met andere software.

Via het Instituut voor de Nederlandse Taal leerde ik dat Vivien schrijft over nieuwe woorden, neologismen. In het jaar 2020 stond het bol van nieuwe terminologie rondom corona. In 2021 zijn er weer nieuwe woorden opgedoken, denk bijvoorbeeld aan: wappies, ‘roze boorden’-criminaliteit en beyoncéemancipatie. Taal blijft, net als onze samenleving, vernieuwen en veranderden.

Taal is nog altijd het allerkrachtigste communicatiemiddel dat we hebben. In sociale netwerken blijkt dat de ‘taal’ die je spreekt, duiding geeft aan het bij elkaar horen. Ik vroeg me af welke taal bij ons Haags Vrouwennetwerk hoort. De afgelopen HVN bijeenkomst heb ik van meerdere introducees de volgende termen gehoord: “warme en hartelijke ontvangst”, “oprechte belangstelling naar elkaar”, “er wordt op dingen terug gekomen, klaarblijkelijk is er goed geluisterd”. Volgens mij zijn dat passende beschrijvingen die bij HVN leden horen.

Het is mooi om te horen dat er steeds meer dames hun weg vinden naar HVN om aansluiting bij het netwerk te vinden! Ook in oktober zullen er meerdere introducees zijn. Ik geloof nooit dat netwerkcontact via apparaten de live ontmoetingen gaan vervangen. Mensen houden de behoefte om anderen te ontmoeten, om gezien en gehoord te worden om in een sociaal netwerk te zijn.

Om de veiligheid van de bijeenkomsten conform de adviezen van de overheid te waarborgen, gaan we bij de volgende bijeenkomst de QR codes in de CoronaCheck app controleren.

Margot Snelders
Voorzitter HVN