Multicolor!

Multicolor!

Komende HVN-bijeenkomst gaan we op een ongebruikelijke, tegendraadse wijze meer leren over antiracisme. Anno 2022 is awareness helaas nog steeds nodig. Om iedereen in de hele maatschappij mee te laten doen, zou er geen vorm van uitsluiting moeten plaatsvinden. In een inclusieve werkomgeving zou er bijvoorbeeld geen plaats voor racisme of uitsluiting moeten zijn. De LGBTIQA+ vertegenwoordigen een hoop mensen die ook vechten voor inclusie. 

Hoe bewust zijn we van onze eigen unconscious biases? Onbewuste vooroordelen zijn sociale stereotypen over bepaalde groepen mensen. Iedereen heeft onbewuste overtuigingen over verschillende sociale en identiteitsgroepen. Deze vooroordelen komen voort uit iemands neiging om sociale werelden te organiseren door te categoriseren. 

De NPOstart heeft een webserie over inclusiviteit van makers van kleur. Makers van kleur en witte makers met elkaar in gesprek over vooroordelen, blinde vlekken en discriminatie binnen de Nederlandse televisie- en filmindustrie. Representatie is hierbij een belangrijk item: rolmodellen waarmee je jezelf kunt identificeren terugzien in films, op tv etc. Er is nog veel te winnen, onlangs is er bijvoorbeeld behoorlijk veel ophef geweest over een ‘donkere’ Ariel, de zeemeermin van Disney. Obama en de eerste donkere prima ballerina Misty Copeland hebben gezorgd voor representatie. Zoals we leerden van het Holland Dance Festival dat inclusiviteit in de dans ook gaat over minder validen of dat een danser met downsyndroom een van de dansers kan zijn. Representatie door Chantelle Brown-Young, beter bekend als supermodel Winnie Harlow, bekend met haar donkere huid en haar witte pigmentafwijking vitiligo heeft bijgedragen tot meer bekendheid van deze huidaandoening en het bespreekbaar maken van ’wat schoonheid is’.

Ik heb veel gereisd naar verschillende werelddelen. Het is interessant om te zien hoe eenieder werkt met wat er in die omgeving is, hoe men dingen organiseert, afhankelijk van beschikbaarheid in omgeving, cultuur, religie etc. Maar gezien worden, erkend worden, erbij horen, geliefd worden, veiligheid, zelfbeschikking etc. zijn voor mensen universele waarden. In mijn werk kom ik allerlei mensen van verschillende pluimage in een conflictsituaties tegen. Iedereen wil gezien en gehoord worden en het liefst zonder vooroordeel benaderd worden.

HVN is zeker geen inclusieve organisatie, de oorspronkelijke opzet indertijd zou nu niet meer nodig moeten zijn. Bewustwording van onze onbewuste (voor)oordelen dat is wat Art 4 Black Lives Matter NL’’ beoogd. Via een spel praten we met elkaar over onze ervaringen en meningen. Niet alleen over zwart en wit, maar multicolor!

De tekst van het vrolijke liedje Multicolor van Son Mieux spreekt me aan: I see all the colors in you! 

Waking tonight from a dream black and white
To a life in multicolor
Polarized lights, flash and open my eyes
To a world that’s undiscovered

I see you, I see me like a lost memory
That’s appearing out of the blue
All is new, that I see, now I truly perceive
There is more than I ever knew 
In this view, oh oh
I see all the colors in you

Margot Snelders
Voorzitter HVN