Louise Müller wint Pluim 2020

Louise Müller wint Pluim 2020

Den Haag, 16 december 2020

Louise Müller heeft deze week de Pluim 2020 gewonnen van het Haags Vrouwennetwerk (HVN). Müller kreeg de prijs uitgereikt tijdens het digitale Kerstevent dat het veertigjarige netwerk maandag hield. De Pluim is een wisseltrofee die wordt uitgereikt aan een lid van HVN dat een duidelijke bijdrage heeft geleverd aan de doelstellingen van HVN of aan het verbeteren van de positie van de vrouw in het algemeen. De Pluim werd uitgereikt door de winnaar van de Pluim 2019, antropologe Joke Buringa: “Louise bezit een grote denkkracht over vrouwen en hun positie in de wereld. Ze is internationaal georiënteerd en doet ons realiseren dat elders in de wereld vrouwen nog een lange weg te gaan hebben.”

Dr. Louise Müller was Universitair Docent Afrikaanse Literatuur en Media aan de afdeling Afrikaanse talen en culturen aan de Universiteit Leiden waar zij momenteel als gastonderzoeker actief is. Zij onderzoekt de wereldgeschiedenis van de Noord-Afrikaanse compagnons van Sint-Nicolaas en de invloed van emancipatiebewegingen op de wereldwijde discussie over Zwarte Piet. Louise studeerde filosofie, wereldgeschiedenis en Afrika Studies met een focus op literatuur, religie, media, politiek en genderkwesties. Daarnaast is ze de secretaris van de onderzoeksgroep Afrikaanse Interculturele Filosofie en geeft ze masterclasses in interculturele communicatie waarin het door haar zelf ontwikkelde Adinkra spel wordt gebruikt om te oefenen met communiceren in Afrikaanse hoge context culturen. Ze wil graag meer lezingen gaan geven over vrouwen en diversiteit.

Müller deed ook onderzoek naar vrouwen in Afrikaanse films. Over deze Nollywood en Ghallywood versies heeft Louise een lezing gehouden tijdens een HVN-bijeenkomst in 2018. Ze liet de dertig deelnemers zien welke boodschappen er in deze films zitten, de symboliek en de invloed van de films op vrouwen en hun economische onafhankelijkheid.

Louise is voor HVN een stille kracht die bergen werk heeft verzet, onder meer als trouw lid van de programmacommissie waar zij dit jaar afscheid van neemt. Ze heeft altijd een grote bijdrage geleverd aan de invulling van diverse avonden en was daarmee hofleverancier van de programmacommissie.

Joke Buringa: “Kenmerkend voor Louise is haar gevoel voor humor. Zij kan in een onopvallende tussenzin met een rake opmerking een heel nieuw perspectief op het onderwerp van gesprek inbrengen. Vaak relativerend of met een flinke dosis zelfspot.” Louise is een veelzijdige en gepassioneerde vrouw, met een grote liefde voor Afrika en spiritualiteit, die enerzijds de bescheidenheid zelve is, maar die anderzijds vol vuur de vloer weet te pakken als het gaat over een onderwerp waar ze goed in thuis is. Soms is ze dan in haar enthousiasme bijna niet te stoppen.

Recent nog gaf Louise een lezing over Sophie Oluwole, een Afrikaanse filosofe die wetenschappelijke bijdrages heeft geleverd aan feministische filosofie en aan de ontwikkeling van vrouwen in Afrika en wat wij van haar gedachtengoed kunnen leren.

Kortom, Louise is een voorbeeld voor vrouwen! Daarom verdient Louise van harte de Pluim 2020.