Lintje voor Margit van der Steen

Lintje voor Margit van der Steen

Lintje voor Margit van der Steen

Op vrijdag 16 oktober 2020 reikte burgemeester Klaas Tigelaar een Koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw M.W.F. van der Steen uit Voorburg. Margit van der Steen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanwege de coronamaatregelen vond de uitreiking plaats in aanwezigheid van een klein gezelschap in de trouwzaal van het gemeentehuis in Leidschendam en ging vooraf aan haar afscheid als voorzitter van de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG) op dezelfde dag. Burgemeester Tigelaar overhandigde de onderscheiding aan Margit van der Steen. Vanwege de afstand maatregelen speldde echtgenoot Gregor Rensen de onderscheiding op.

Margit ontvangt de onderscheiding omdat zij zich al bijna veertig jaar lang nationaal en internationaal inzet voor het belang van gendergeschiedenis en de vertegenwoordiging van vrouwen. Dat doet ze op vrijwillige basis en vanuit haar werk.

Zij heeft zich niet alleen jarenlang ingezet voor de VVG, maar was tevens actief voor de Nederlandse Vrouwen Raad, als directeur van het Nederlands Genootschap voor Vrouwenstudies van de Universiteit van Utrecht, Nijmeegse Vrouwen Geschiedenis Groep, Nijmeegse Scholengroep Amnesty International, als bestuurslid en voorzitter van de jubileumcommissie van het Haags Vrouwennetwerk en als vertegenwoordiger van de Nederlandse Vrouwenorganisaties bij de Europese Vrouwen Lobby. In 2003 vertegenwoordigde zij de Nederlandse Vrouwenorganisaties bij de Verenigde Naties als lid van de Nederlandse delegatie bij de Jaarvergadering.

Daarnaast is Margit managing director bij de Onderzoeksschool voor Politieke Geschiedenis en al vele jaren werkzaam als ZZP-er, alwaar zij ook aan belangrijke projecten werkt aangaande gelijke rechten voor vrouwen, diversiteit en ouderen emancipatie. Regelmatig deelt zij haar kennis in vakwetenschappelijke- en historische tijdschriften, documentaires en lezingen.

Het bestuur van het Haags Vrouwennetwerk is bijzonder trots op Margit.