Het heeft de Koning behaagd

Het heeft de Koning behaagd

Trots ben ik! Trots op weer een koninklijke onderscheiding voor een HVN vrouw. Dit keer is het Margit van der Steen, die zich van nu af aan Ridder in de Orde van Oranje Nassau mag noemen. Ze heeft zich onderscheiden door haar inzet voor gendergeschiedenis en wetenschappelijke studies naar de rol van vrouwen. Een onderwerp dat uitstekend bij HVN past.

Zo mooi, dat kennis naar ons netwerk toekomt door al die verschillende leden die we hebben. Iedereen heeft wel wat te brengen. En dat vrijwilligerswerk loont, heeft Margit laten zien. Een lintje krijg je niet omdat je je werk zo goed doet, hoewel dat soms ook wel eens beter beloond mag worden. Nee, een lintje krijg je omdat je je naast je werk geheel vrijwillig inzet voor de samenleving. En daar heb ik prachtige voorbeelden van gezien, wat een power vrouwen (en mannen) zitten er onder ons; elk jaar weer komen ze tevoorschijn ze bij de lintjes regen. Maar nog altijd zijn het meer mannen dan vrouwen die een koninklijke onderscheiding krijgen. Zou een quotum dit aantal ook hier omhoog kunnen brengen?

We kunnen er wel wat aan doen misschien, namelijk door zelf een lintje aan te vragen voor een vrouwelijke topper. Toegeven, het is veel werk, maar in samenwerking moet het kunnen. Ik zou het wel willen, meer vrouwen met een lintje. Als rolmodel voor jonge vrouwen, die aan het begin van hun carrière staan en zoeken naar een zinvolle werk- en levensvervulling. Je kunt klein beginnen met vrijwilligerswerk en kiezen waar het hart naar uitgaat. Daarmee maak je het haalbaar in een drukke levensfase. Met het klimmen van de leeftijd komen er vanzelf wel grotere klussen bij, als je dat leuk vindt tenminste. Iets doen voor HVN zou het begin kunnen zijn, het is klein, veilig en zinvol. Er is veel te doen, en als je goed kijkt, gloort er aan de horizon misschien wel een lintje.

Henrique Sachse
Voorzitter HVN