Column Judith Jansen

Column Judith Jansen

Wenen

Deze column schrijf ik in Wenen, een stad die totaal anders is dan ik verwacht had. Want ik ken Oostenrijk vooral van de kneuterige bergdorpjes en van Wenen kun je van alles vinden, maar kneuterig past daar zeker niet bij.

De eerste ochtend hebben we met een gids een fietstocht gemaakt. Met een grote dosis humor nam hij ons mee door het ontstaan van Wenen en de geschiedenis van het keizerrijk. Want de grandeur van Wenen hangt natuurlijk samen met de positie en omvang van het keizerrijk en niet zo zeer met de omvang van het huidige Oostenrijk.

Bij een bezoek aan Wenen hoort natuurlijk ook een bezoek aan een van de vele klassieke concerten. Wat een passie wordt daar met de zaal gedeeld! Al kijkende bedacht ik me hoe iedereen een rol heeft in het orkest, echt teamwork. Met grote en kleine rollen, maar zonder volledige inzet van de kleinste rol wordt het optreden geen succes. En wat een uren oefening gaan er aan vooraf. De 10.000 uren regel die weleens gebruikt wordt, gaat hier echt niet op. Uren oefenen op je eigen instrument en dan ook nog eens uren oefenen met het orkest. Zonder passie is dat niet op te brengen.

In Wenen komen alle leeftijden en nationaliteiten bij elkaar waarbij de liefde voor klassieke muziek verbindt. Bij een van de concerten die ik bezocht was een jonge Braziliaanse dirigent, die met Braziliaanse souplesse mee swingde bij het dirigeren. Dat is nog eens aanstekelijk enthousiasme!

Ik ben geen kenner van klassieke muziek, dus ik vind het leuk om met behulp van Google na afloop nog even wat na te ontdekken. Over de muziekinstrumenten, over de muziekstukken en de musici. Tegenwoordig heb je altijd kennis op zak en in combinatie met een live ervaring, blijft kennis bij mij het beste hangen.

Zo’n stedentrip is voor mij dan ook een mooie combi van genieten, ontdekken, leren en inspireren. Net zoals een HVN avond dus, alleen dan 4 dagen lang 😊.

Op 13 mei is onze volgende avond gepland, vol inspiratie, leren en gezellige momenten. Een weekje eerder dan anders, omdat de 3e maandag Pinkstermaandag is.

Tot dan!

Herzliche Grüsse,

Judith