Column Judith Jansen

Column Judith Jansen

Herinneringen

Afgelopen week is mijn dochter 18 jaar geworden. Als cadeau hebben we haar een fotoboek gegeven van haar 18-jarige leven. Niet alleen leuk voor haar, maar ook leuk voor mezelf. Ik heb namelijk behoorlijk wat avondjes herinneringen opgehaald aan alles wat we afgelopen 18 jaar meegemaakt hebben. Best moeilijk om daaruit de leukste foto’s te kiezen, want de verzameling foto’s is bijna eindeloos. Zeker sinds foto’s maken met de telefoon gemeengoed is geworden.

Je realiseert je al die avonden ook hoe de tijd voorbij is gevlogen. En hoe mensen een tijd lang een belangrijke rol in een leven kunnen spelen en er daarna weer uit verdwijnen. In haar leven hing dat vooral samen met (verandering) in school en sportteams, maar voor ons geldt hetzelfde. Verhuizingen en andere grote life events hebben invloed op je sociale leven en je contacten. Maar ook collega’s waar je intensief mee samenwerkt kunnen uit je werkzame leven verdwijnen en daarmee meer op de achtergrond raken.

Daarom vind ik het hartstikke handig dat je via LinkedIn zo’n beetje iedereen kunt terugvinden en met iedereen in contact kunt blijven. Tegelijkertijd is het ook heel laagdrempelig om te linken en ben ik soms gelinkt met mensen waarvan ik niet meer weet hoe / waar ik die ooit ben tegengekomen. Ik had bij het fotoboek ook al moeite om op de namen te komen van een paar vriendinnetjes van de lagere school. Toch nog niet zo heel lang geleden…

Wetenschapper Dunbar schatte dat mensen met ca 150 vrienden en kennissen een betekenisvolle relatie kunnen onderhouden. Die contacten zijn verdeeld in niveaus die lopen van allerbeste vrienden, vrienden, kennissen tot aan contacten. Iedere vriendschap en ieder niveau heeft daarin een eigen rol. Over het algemeen is het zo dat juist de vrienden waar we iets minder hecht mee zijn ons inspireren, ons nieuwe dingen leren en ons buiten de gebaande paden brengen.

En dat linkt dan weer mooi aan HVN. HVN speelt op dit moment een behoorlijk grote rol in mijn leven (zeker als voorzitter😉) en na iedere avond ga ik naar huis met nieuwe ideeën en vragen om aan mezelf te stellen. En met een verdieping van de contacten. Dat geldt niet alleen voor mij, maar dat zie ik breder om me heen gebeuren. En verdieping gedijt het beste bij regelmatig contact, dus ik hoop jullie allemaal te zien op maandag 15 april!

Hartelijke groet,
Judith