Column Judith Jansen

Column Judith Jansen

Eén wereld, duizend vrouwen
Eén wereld, duizend vrouwen. Dat is het thema van Internationale Vrouwendag 2024. Een thema dat gaat over uniek zijn als persoon, maar ook over overeenkomsten hebben met al die andere unieke vrouwen waar ook ter wereld.

Een thema dat niet alleen van belang is voor een dag als Internationale Vrouwendag, maar aan de basis ligt van een fijne maatschappij en samenleving. Als je er ‘één wereld, duizend mensen’ van maakt, wordt het een overkoepelend thema dat aangeeft wat je als samenleving wil zijn met elkaar.

Belangrijk is dan dat je overeenkomsten wil zien. Zien en waarderen we elkaars kwaliteiten? Staan we open voor andere meningen en inzichten? En blijven we ondanks al die verschillen nog steeds op zoek naar de onderlinge overeenkomsten en verbinding om te zorgen dat we niet tegenover elkaar komen te staan?

Dit zou helpen binnen de huidige, helaas steeds meer gepolariseerde, samenleving. Maar je kunt het natuurlijk net zo goed toepassen in je privé omgeving en op je werk. Genoeg verschillen in karakters van mensen om iedere dag weer jezelf de vraag te stellen of je voldoende je best hebt gedaan om de overeenkomsten met iemand te vinden. Of je voldoende ziet wat de uniekheid van de ander jou en de omgeving brengt.

Even terug naar Internationale Vrouwendag. Een dag van bewustwording en voor het vieren van prestaties van vrouwen. In Den Haag worden de Haagse Vrouwendagen een hele week gevierd. Een week vol inspiratie en van elkaar leren.

Mijn 8 maart breng ik door bij vrouwen in Sri Lanka die in een totaal andere wereld leven dan ik. Met veel minder mogelijkheden, maar met een kracht en wil om zichzelf en hun gezin/familie verder te brengen in het leven. Ik kijk nu al uit naar de inspiratie die ik daar ga opdoen.

En voor inspiratie binnen HVN zorgen wij zelf, onder elkaar, maar dit jaar extra door alle powervrouwen die aangedragen zijn door eigen leden.

Dus ik kijk er naar uit om jullie allen weer te zien op 18 maart!

Groet,
Judith

PS: ik zie dat 8 maart ook Nationale pannenkoekdag is. Misschien is aanpassing van het thema daar niet geschikt voor. Eén kind, duizend pannenkoeken. Toch maar niet😊.