Women empowerment

Women empowerment

Zoals ik vorige keer al vertelde ben ik begin april 10 dagen naar India geweest om partners en projecten van Microkrediet voor Moeders te bezoeken. Het bezoek was indrukwekkend en schrijnend tegelijk. Schrijnend als je de situatie ziet in de dorpjes: geen stromend water, vaak geen waterput dichtbij, niet altijd toiletten en ook niet overal betonnen huizen. Daarnaast werkt het klimaat niet mee: droge periodes kunnen overgaan in periodes met overstromingen waardoor wegen onbegaanbaar zijn. Indrukwekkend om te zien hoe de partners met veel geduld het vertrouwen van vrouwen in lokale dorpjes hebben weten te winnen. Hoe zij de gemeenschappen bijstaan en steunen bij de talloze uitdagingen in het leven en hen wegwijs maken in het overheidsdoolhof. Maar ook de veerkracht van de vrouwen en de ontwikkeling die zij de laatste jaren hebben doorgemaakt zijn indrukwekkend. 

Want een van de belangrijkste pijlers voor een stap uit armoede is women empowerment. Mondige vrouwen helpen een gemeenschap vooruit. Ontwikkelingsmogelijkheden leiden tot zelfvertrouwen. Extra inkomen zorgt ervoor dat kinderen naar school kunnen. 

In alle dorpjes zijn er self help groups opgericht bestaande uit vrouwen die met elkaar succesverhalen delen en elkaar zo inspireren, maar er ook voor elkaar zijn als er problemen zijn. Ze leren van elkaar, ze sparen met elkaar. Samen staan ze sterker. Ze hebben een betere onderhandelingspositie in het dorp, maar ook richting de overheid of andere partijen zoals handelaren.

Daar werkt het net zoals hier: samen sta je sterker. Daar heet het self help group, bij mijn vorige werkgever was er een ‘sisterhood’ groep en HVN is natuurlijk ook ontstaan om elkaar te inspireren en te steunen. We bieden elkaar zakelijke ontwikkeling, persoonlijke groei en inspiratie. En we ondersteunen elkaar met kennis, ervaring en inzichten. In de basis is dat niet heel veel anders dan het doel van de self help groups in India.

Ook HVN blijft zich ontwikkelen, met nieuwe leden, maar ook door de inbreng van nieuwe bestuurs- of commissieleden. Verderop in de nieuwsbrief lees je de vacatures die er komende tijd komen. Wil je een actieve bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van HVN, meld je dan aan. Heb je wel suggesties, maar wil je niet in het bestuur of een commissie? Losse feedback mag uiteraard ook altijd.

Ik hoop jullie allemaal te zien op onze volgende bijeenkomst op maandag 15 mei! 

Hartelijke groet,

Judith Jansen
Voorzitter HVN