Terugblik 21 februari: Merel van Vroonhoven

Terugblik 21 februari: Merel van Vroonhoven

Merel van Vroonhoven, voormalig topvrouw van het jaar die het roer omgooide en leerkracht werd, is een inspirerend voorbeeld voor veel vrouwen. En ze kwam bij HVN hierover vertellen.

Abelike Janssens benaderde via LinkedIn Merel van Vroonhoven omdat ze was geïnspireerd door haar carrière en haar overstap naar het onderwijs. Dat leidde tot een interessante avond waarin Merel ons meenam in haar overstap van de bestuurskamers bij AFM, NS en ING naar leerkracht in het speciaal onderwijs.

In groten getale waren we naar deze avond gekomen: 50 vrouwen met een mooie carrière en ieder met haar eigen verhaal. We wilden allemaal horen over de carrière van Merel en over haar leven met mooie successen. Maar ook met uitdagingen en tegenslagen. Per tafel hadden we interessante gesprekken en vragen aan Merel aan de hand van thema’s zoals: de zoektocht naar betekenisvol werk, het belang van je achtergrond voor je succes, vrije-marktwerking (bijvoorbeeld in het onderwijs) en het imposter- of bedriegersfenomeen.

Wat mij opviel in haar verhaal:

Merel stapte met het grootste gemak van de wereld op heel lastige situaties af. Dat deed ze als vrouw in de top van de AFM, NS en ING. Nou ja, ogenschijnlijk gemakkelijk. Maar ze deed het wel, tegen alle onzekerheid in. In het boek dat ze uitbracht, schrijft Merel ook over haar onzekerheid. En ze vertelde er deze avond over.

Merel is ook een vrouw die de zoektocht naar betekenisvol werk durft aan te gaan. Die behoefte aan betekenis in haar werk voelde ze al jaren in zich sluimeren. Ze nam een besluit. Én ze voerde het ook uit. Een ‘ervaren beginner’ noemt ze zichzelf.

Merel is zeer betrokken bij goed onderwijs. En terecht. Merel laat geen moment onbenut om te wijzen op het belang van goed onderwijs en respect voor iedereen die in het onderwijs werkt.

3 tips voor betekenisvol werk
Merel sloot de avond af met tips die je helpen in je zoektocht naar betekenisvol werk. Met dank aan Judith Jansen die heeft meegeschreven, zijn dit 3 tips van Merel:

  • Voel je onzekerheid en doe het toch\; Komt het imposterfenomeen bij jou opzetten? Heb je het gevoel dat je ieder moment door de mand kunt vallen? Blijf positief en schrijf op wat er allemaal goed gaat.
  • Stel jezelf steeds de vraag: doe ik betekenisvol werk zoals ik dat wil? Kom je erachter dat je iets wilt veranderen? Pak het gestructureerd aan en neem tijd voor reflectie.
  • Zie werk als een portfolio: je kunt verschillende activiteiten combineren. Breng in kaart welke werkzaamheden jou energie geven en bij je passen. Toets vervolgens je ideeën in netwerkgesprekken met jouw ambassadeurs binnen en buiten de organisatie.

Ik kijk terug op een inspirerende avond. Uit de reacties die ik heb gehoord, geldt dat ook voor jullie! Met grote dank aan Merel en aan Abelike en Marita voor de gezamenlijke voorbereiding!

Marlies Ruijgrok