Terugblik 20 februari: Samen dementievriendelijk

Terugblik 20 februari: Samen dementievriendelijk

Voor de eerste keer dit jaar waren we op maandag 20 februari weer te gast bij Pulchri; met een nieuwe opstelling en een nieuwe kok. Het onderwerp van de avond was: Samen dementievriendelijk. 

Altheimer Nederland heeft het programma ‘Samen dementievriendelijk’ ontwikkeld met het doel om  de acceptatie van en het begrip voor mensen met dementie in onze samenleving te bevorderen. De vrijwilligers van de afdeling Haaglanden hebben in Den Haag bijvoorbeeld al het winkelpersoneel van Jumbo en AH getraind in hoe zij beter om kunnen gaan met deze doelgroep. 

Deze avond kregen wij van Geeske en Paula een aangepaste versie van die training. Na een korte toelichting op de ziekte, de verschillende vormen, symptomen en gevolgen voor patiënt en mantelzorger, gingen we aan de hand van filmpjes en stellingen met elkaar in gesprek. Het bleek een onderwerp waar veel HVN vrouwen van dichtbij ervaring mee hebben. Dat gaf de avond een intiem karakter met persoonlijke verhalen waarbij het thema grenzen regelmatig naar voren kwam.

We hebben o.a. geleerd om de GOED methode toe te passen:

En al pratend kwamen we tot de conclusie dat deze methode echt niet alleen bij mensen met dementie werkt maar voor iedereen! Dat het een geslaagde avond was bleek wel uit alle positieve reacties én ook uit het feit dat de meeste aanwezigen na afloop nog tot 22.00u bleven hangen om na te praten onder het genot van een drankje. Alle trainingen van Samen dementievriendelijk zijn gratis te volgen op samendementievriendelijk.nl.

Karin Schoneveld
Bestuurslid Programma