Debatteren kun je leren

Debatteren kun je leren

Het was me wat, ‘ons’ debat, in de mooie bovenzaal van Pulchri, zo’n twee weken geleden. Wat was dat leuk, grappig en verrassend. Er zitten talenten bij hoor, in de groep HVN vrouwen! Maar vorige week kregen we ook een ander soort debat voorgeschoteld dat plaatsvond aan de andere kant van de oceaan: de krachtmeting tussen Trump en Biden. Die kunnen wel een lesje bij HVN gebruiken dacht ik toen ik het zag. Hoewel, hebben jullie gezien hoe Trump dat in 2016 deed in de battle met Hillary Clinton? Dat was pas erg: hij stond minutenlang zwijgend met de houding van een dominante pitbull dicht achter haar. Het was schokkend, denigrerend en arrogant, één groot machtsvertoon. Ook nu was dat het geval, althans dat was bedoeling. Wie zei ook al weer dat mannen altijd blijven spelen? Juist, dat was onze eigen Imkje. Ze sloeg de spijker op de kop, want met deze twee is dat precies wat er gebeurde. Alleen werd het een heel vervelend ruzieachtig spelletje dat niet ophield. Deze ‘jongetjes’ zullen in de klas nooit vriendjes worden, en daarom is het maar goed dat er eentje straks van het toneel verdwijnt.

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar als ik dit soort taferelen zie, ben ik zó blij dat we in Nederland wonen. Ik voel me meer thuis met de waarden en normen die in onze maatschappij gelden. Wij kunnen in het algemeen toch meer respect voor elkaar opbrengen en laten elkaar in onze waarde. Ja, en natuurlijk zie ik ook wel dat het niet altijd zo is, en dat ook bij ons sommige politieke figuren het aardig bont kunnen maken. Maar in de samenleving als geheel geldt respect als een hoog goed.

Dat respect voor elkaar is wat ik bij HVN zo ongelofelijk waardeer. Mede daarom werd het debat zo leuk en vermakelijk. Laten we koesteren wat er bij HVN in 40 jaar is opgebouwd, een vrouwennetwerk waar je je veilig voelt en met elkaar het debat aan durft te gaan. Een spel om van te leren, ook vrouwen kunnen dat waarderen!

Henrique Sachse
Voorzitter HVN