Terugblik HVN-zomerevent 10 juli 2023

Terugblik HVN-zomerevent 10 juli 2023

Het zomer event stond dit keer in het teken van: water en grenzen of grenzen aan water? Op die vraag probeerden wij antwoord te krijgen. De locatie was café de Hathor, die speciaal voor ons op maandag de deuren hadden geopend, waar we heerlijk buiten konden aanschuiven aan een lange tafel op het water. 

Onder enthousiaste aansturing van Marielle Thiadens, de water sommelier, werden wij meegenomen in wat je toch wel kunt noemen de wondere wereld van het water. De quiz vragen die zij had opgesteld, met daarbij de opmerking dat als je er drie goed zou hebben dit al een verdienste was, waren behoorlijk lastig. Want wie weet er nu dat er 200 plaatsen zijn waar water uit de grond gepompt wordt? 

Maar al snel werd duidelijk dat water echt smaak heeft. De diversiteit in de smaken water die wij konden proeven was zeer verrassend. Van heel zacht tot enorm sterk door bijvoorbeeld het grote verschil in mineralen. Gaande weg de proeverij werden we aan de hand van onze eigen antwoorden op de vragen meegenomen in de wetenswaardigheden over water. Tussen de gangen van het diner proefden we er lustig op los en verbaasden volgens mij iedereen zich over de antwoorden op de vragen. Bijvoorbeeld nooit geweten dat er 3.500 verschillende soorten mineraal water te verkrijgen zijn. 

De leden die de meeste vragen goed hadden beantwoord mochten een mooie fles water uitzoeken en iedereen kreeg aan het einde nog een overzicht mee waarmee je zelf de etiketten op waterflessen kunt begrijpen. Met name de term TDS (total dissolved solids) is een interessante want deze geeft namelijk aan hoeveel mineralen er in het water zitten, en hoe meer hoe sterker de smaak. Al met al een hele fijne avond met mooie gesprekken, gezelligheid en een hoop nieuwe informatie.

Door Francisca Kouwen