
Wat hebben wij een fantastische, interactieve en energieke lezing gekregen van kunsthistorica Arianne Deligianis. Met enorme passie heeft ze ons meegenomen in de verborgen betekenis van kleur in de kunst tot aan de betekenis van kleuren in logo’s en reclame-uitingen van merken zoals Coca-Cola, Jumbo, VGZ en Cadbury. Wist je bijvoorbeeld dat je meer honger en dorst krijgt van de kleur rood? Vandaar dat Coca-Cola een rood logo heeft.
Voordat ze ons meenam in haar verhaal over een bepaalde kleur liet ze ons raden om welke kleur het ging: rood, oranje, groen, blauw, geel, paars en roze werden besproken. De groep wist razendsnel de kleuren te raden. Ik denk dat wij allemaal weten dat kleuren niet in alle culturen dezelfde betekenis hebben. Arianne ging hier dieper op in aan de hand van beelden uit zowel de kunst als van verschillende culturen. In Ghana wordt rood gedragen bij een begrafenis, maar in China is rood de kleur van macht, feest, voorspoed en afweren van het kwade. Oranje is een speciale kleur in Nederland en wordt gebruikt als symbool van de macht van de Oranjes. Je ziet in koninklijke portretten uit de 17de eeuw sinaasappels duidelijk in beeld als symbool van deze macht. Bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in 2013 zie je op het balkon van Paleis op de Dam veel sinaasappels als versiering. Deze symboliek is dus nog steeds van kracht.
We hebben geleerd dat blauw in de lijstjes vaak DE favoriete kleur is, maar dat paars heel populair is geworden. Dat roze is gebruikt in gevangenissen om de muren te verven en dat gedetineerden rustiger waren, dat er een ‘pink tax’ bestaat waardoor wij vrouwen vaak meer voor hetzelfde artikel betalen dan mannen en dat pas in 1940 roze een meisjes kleur werd. Daarvoor was het andersom: blauw voor meisjes en roze voor jongens.
Wederom een geweldige avond waarin wij in een fris getransformeerde ruimte van Pulchri een leerzame en gezellige avond hebben beleefd!

