September 2022

September 2022

Hopelijk heeft iedereen een mooie zomer gehad en ga je met een ‘opgeladen batterij’ de herfst in.

Het vooruitzicht van de herfst heeft invloed op het gemoed van de mens: er zijn veel mensen die zich zorgen maken. Er zijn mensen die het nu al moeilijk hebben met het verhoogde voorschot aan hun energieleverancier. Ze hebben er slapeloze nachten van. Er zijn sombere vooruitzichten en dat heeft onder andere te maken met de traumatische en aanhoudende oorlog in Oekraïne. 

Recent heb ik Zomergasten van Bessel van der Kolk bekeken, traumatherapeut en psychiater. Mensen met een trauma willen gehoord worden en erkenning krijgen van wat ze is aangedaan. Er zijn verschillende reacties op trauma: sommigen krijgen bijvoorbeeld lichamelijke klachten. Zijn (omstreden) boek “The body keeps score” gaat daarover. Heel mooi was dat Bessel een fragment had aangevraagd van de wijlen bisschop Desmond Tuttu. Desmond heeft veel gedaan aan de traumaverwerking na de apartheid. De hoorzittingen waren voor alle aanwezigen soms heftig en emotioneel. Dan stelde Desmond voor om samen te gaan zingen en/of te dansen. Dat hielp en schepte een band. Stel je eens voor dat wij dat hier ook zouden doen.

De bijeenkomst van 21 september staat in het teken van dansen. Laten we hopen dat het ons moed geeft en nog meer verbindend werkt. Zoals ze in Game of Thrones zeggen: “Winter is coming”.

Margot Snelders
Voorzitter HVN