Nieuwjaarstoespraak 2019

Nieuwjaarstoespraak 2019

Goedenavond en welkom allemaal. Op een bijzondere locatie in onze mooie stad Den Haag. De stad waar HVN onderdeel van mag uitmaken.
 
Toen ik op mijn fiets onderweg was hier naar toe, verloor de fietser voor mij één van zijn trappers. “Die heeft pech”, dacht ik nog, “dat wordt lopen”. Maar tot mijn verbazing fietste hij doodleuk verder met één trapper, en dat ging hem niet slecht af. Dat voorval deed me sterk denken aan HVN, waar we in de afgelopen jaren op veel verschillende locaties onze Nieuwjaarsbijeenkomsten hebben gevierd. Niets was onmogelijk en leuk was het altijd. We weten er altijd wat met elkaar van te maken. 

De blanke agenda begint zicht te vullen, als een ongerepte sneeuwvlakte waar de eerste voetstappen op gezet worden. Het nieuwe jaar is begonnen, een nieuw jaar waarin alles nog mogelijk is. Nieuwe kansen, nieuwe keuzes. Stabiliseren wat goed is, veranderen waar nodig. Ik ben nieuwsgierig naar wat het jaar aan nieuwe dingen gaat brengen. Nieuwe ontwikkelingen op het wereld toneel, maar ook spannende technologische gadgets. De opvouwbare telefoon en menselijke robots zijn niet ver meer verwijderd van de realiteit. Heel intrigerend zijn altijd de hypes die opeens lijken te ontstaan. Zo kwam ik de term ‘Mindfoodness’ tegen. Het wordt de hype in 2019 ! Het betekent mindful eten, met aandacht. Samen koken en samen eten. Zorgvuldig en met zorg bereiden van de gerechten, met verantwoorde en gezonde ingrediënten. We gaan anders eten, bewuster, willen weten waar ons eten vandaan komt, en steeds meer zal het vega of vegan zijn. Zelfs insecten zijn potentiele maagvullers. En geloof me, het is lekker. Ik mocht geroosterde sprinkhanen en bitterballen van Buffalo wormen proeven. Verrukkelijk, echt waar! Smaakvol en vol goede eiwitten. Insecten op het menu is duurzaam; het is beter voor het klimaat, vraagt minder energie en ruimte om te produceren, dus wie weet, zitten we volgend jaar aan de beefburger van wormen. 

Maar vandaag is het nog niet zo ver. Vandaag brengen we mindfoodness in de praktijk, door samen te koken en samen te eten. Koken volgens de Italiaanse keuken, die volgens kenners beter is voor onze gezondheid. Een Mediterraan voedingspatroon verkleint het risico op bepaalde hartziekten en beroertes. Er is duidelijk een kanteling gaande in ons voedingspatroon; en van kanteling weten we als HVN veel af sinds het jaarthema in 2017. De lessen van vanavond zullen misschien bijdragen aan onze bewustwording over ons voedsel en wat goed voor ons is. 

Maar bovenal hoop ik dat het gezellig is. Dat datgene waarvoor HVN op aarde is, ook tot uiting komt. Namelijk verbinding. Veel leden waarderen de informele contacten waarin ruimte is voor een persoonlijk gesprek en uitwisselen van persoonlijke ervaringen. Vanavond kan dat, onder het koken en onder het genot van een drankje en hapje. Ik wens jullie veel plezier.

Maar voordat we beginnen, wil ik met jullie toasten op het nieuwe jaar. Ik wens jullie allen een heel goed, gezond en harmonieus 2019, met veel liefde en geluk. Proost!  

Henrique Sachse
Voorzitter HVN