De kracht van kleine stappen

De kracht van kleine stappen

Als je wil, kun je verzwelgen in het negatieve nieuws over de wereld. Weer een boot met vluchtelingen omgeslagen, eerst bij Griekenland en nu bij Gran Canaria. De impact van klimaatverandering wordt steeds zichtbaarder, kijk maar naar het weer van de afgelopen weken. De biodiversiteit gaat hard achteruit en de partijen betrokken bij het landbouwakkoord lijken er voorlopig niet samen uit te gaan komen. De oorlog in de Oekraïne zet zich voort, net zoals de strijd in Soedan. En dit zijn dan alleen nog maar de onderwerpen die uitgebreid in het nieuws komen.

Het is zoals Esther Vonk, directeur Stichting Bootvluchteling, zei tijdens het etentje op de HVN-avond van mei ‘om somber van te worden’. Maar ze zei er direct achteraan dat het geen zin heeft om somber te zijn, want daarmee bereik je niets. Niet bij de pakken neerzitten dus. Met een positieve insteek kijken wat je wel kunt doen en wat je wel kunt veranderen. Sommige acties lijken een druppel op een gloeiende plaat, maar het zijn vaak wel kleine stapjes die héél veel individuen op heel veel plekken tegelijk zetten. En als je dat bij elkaar optelt, heeft het wel degelijk impact.

Nu het jaar halverwege is en de vakanties er voor veel mensen aan komen, is er ook meer ruimte voor reflectie. Reflectie op welke stappen wij willen zetten in het leven, voor onszelf, maar ook voor de wereld om ons heen. Het fijne van kleine stappen is dat de kans op succes groot is en het risico op mislukking heel klein. En elk stapje dat succesvol verloopt geeft een beetje meer vertrouwen.

Terugkijkend op 2023 ben ik alvast trots op alle kleine stapjes die ik dit jaar gezet heb: voor vrouwen in Azië via mijn vrijwilligerswerk bij Microkrediet voor Moeders, voor mijn mentee die een paar jaar geleden uit Jemen gevlucht is, voor het klimaat door warmtepomp en zonnepanelen te laten plaatsen en na te denken over vermindering van stroom in huis en bewuster gebruik van water. Maar ook persoonlijke stappen door mijn baan op te zeggen en stap voor stap te ontdekken wat hierna komt. 

Ik ben benieuwd op welke stappen jij trots bent. We kunnen mooi onze besloten LinkedIn-pagina gebruiken om dit (en andere zaken) met elkaar te delen. Ik zal de eerste aanzet doen.

Hopelijk zien we elkaar op het zomerevent op 10 juli a.s. en anders wens ik jullie alvast een heel mooie zomer met veel tijd voor reflectie!

Hartelijke groet,

Judith Jansen
Voorzitter HVN