Haags Vrouwen Netwerk

Bijeenkomst 20 februari 2023

Samen dementievriendelijk

Alzheimer Nederland zet zich in voor een beter leven met dementie en een toekomst zonder dementie. Met het programma Samen dementievriendelijk bevorderen zij een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten. In Den Haag leven er ca. 7000 mensen met dementie. In 2050 zal dit aantal gestegen zijn naar 17.000. Landelijk zijn het er momenteel 290.000 en dit aantal zal groeien met 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen die met deze hersenziekte geconfronteerd worden. In Nederland zijn er ongeveer 350.000 mantelzorgers, die zorgen voor iemand met dementie. Door de combinatie van werk en mantelzorg is 52% van hen is zwaar belast, waarvan 3% overbelast.

Dementie en grenzen

Het onderwerp ‘dementie’ heeft veel raakvlakken met ons nieuwe jaarthema ‘grenzen’. Voor iemand met dementie vervagen grenzen; van het geheugen, van wie je bent, van een menswaardig bestaan. Voor veel mensen is dementie nog een taboe. Mantelzorgers vinden het moeilijk om hulp te vragen en gaan over hun persoonlijke grenzen; wanneer trek je de grens dat het niet meer gaat? En wat zijn de grenzen van onze huidige maatschappij en hoe loopt iemand van dementie daar tegenaan? Welke grenzen ervaren wij als HVN-vrouwen bij dit onderwerp?

Hierover gaan we samen in gesprek op de netwerkavond van februari, onder leiding van Geeske van Mierlo. Geeske is bestuurslid belangenbehartiger voor Alzheimer Nederland en tevens oprichter van Burenservice Den Haag. Dit komt voort uit haar droom om ouderenzorg mooier te maken:

“Thuis blijven wonen op een manier die ik zelf graag zou willen en die ik iedereen gun. Persoonlijk, vanuit welzijn in plaats van zorg. Vanuit de mens in plaats van een systeem of protocol.”

Na een lange carrière in de marketing, o.a. bij Mediq (leverancier van medische hulpmiddelen) heeft zij de overstap gemaakt naar de zorg. Als trainer van het programma Samen dementievriendelijk gaat zij met ons in een workshop-achtige setting aan de slag om ons te leren wat dementie kan zijn en hoe wij het verschil kunnen maken. Heb je een praktijkervaring in de omgang met mensen met dementie? Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, in het werk, op straat of mochten er naar aanleiding van dit stukje al vragen opkomen? Laat het aan ons weten dan kan Geeske dit terug laten komen in haar programma.

Aanmelding

We zien jullie graag op maandag 20 februari 2023 bij het vertrouwde Pulchri Studio in Den Haag. Inloop vanaf 18.00 uur. De kosten voor deze avond zijn € 32,50. Eventuele dieetwensen kun je hier doorgeven. Je kunt je tot en met donderdag 16 februari 2023 aanmelden via het onderstaande aanmeldformulier. 

Let op: Mocht je onverwachts verhinderd zijn dan vindt er geen restitutie plaats in verband met de verplichtingen met betrekking tot de reservering (o.a. kosten catering en locatie).

Aanmeldformulier

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor dit evenement.