Haags Vrouwen Netwerk

Bijeenkomst 11 april 2022

“Onderwijs is niet het vullen van lege emmers, maar het aansteken van een haardvuur” – Heraclitus – Grieks wijsgeer

Sinds 1988 ben ik actief in en krijg ik energie van het begeleiden van mensen die zich willen ontwikkelen, sinds 1995 als docente Frans. Mijn passie is het doorgronden van de leerstijl van ieder individu en het achterhalen van ieders intrinsieke motivatie. Om vervolgens deze kennis te gebruiken om de ander te ondersteunen in zijn/haar ontwikkeling. Dit doe ik door lesgeven, gesprekken voeren en ook door activiteiten te organiseren en begeleiden.

Na een jaar reizen (1999-2000) door Chili met mijn levenspartner, heb ik veel vrijheid ervaren. Veel mensen ontmoet, dingen geleerd die ik nodig had (Spaans, vis vangen en panklaar maken, tent opzetten naast een gletsjer) en ervaren wat het met je doet als je in vrijheid kunt leren en zijn. Het zaadje was geplant, om een organisatie neer te zetten waar iedereen (0-100) zich kan ontwikkelen op eigen unieke manier. In 2007 heb ik samen met een aantal anderen De Vrije Ruimte opgericht. Een school voor democratisch onderwijs waar in eerste instantie kinderen van 4-18 jaar begeleid worden bij hun ontwikkeling.

Mijn overtuigingen zijn: 1) Mensen zijn van nature nieuwsgierig en willen zich ontwikkelen; 2) Je ontwikkelt je een leven lang; 3) Iedereen heeft behoefte aan een positieve benadering tijdens de zoektocht naar ‘wat kan ik’; ‘wat wil ik’ en ‘hoe ga ik dat organiseren?’

Nu, na bijna 15 jaar De Vrije Ruimte merk ik dat er steeds meer leerlingen en hun ouders behoefte hebben aan een persoonlijke benadering. Niet meer de hele dag stilzitten en doen wat de juf belangrijk vindt, maar leren wat je nodig hebt en zelf belangrijk vindt. Nog steeds vinden veel mensen dit erg tegendraads…

Marty Smit
Directeur De Vrije Ruimte

Aanmelden

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor dit evenement.

Let op: dit event vindt in de tweede week van april plaats in verband met Pasen.