Op het grensvlak van het zichtbare en onzichtbare, Charlotte Koster
Sinds haar middelbare schooltijd is Charlotte gefascineerd door het molecuul dat alles in het leven bepaalt: DNA. Deze fascinatie heeft geleid tot een prachtige wetenschappelijke carrière. Na haar bachelor-programma Life Science & Technology aan de TU Delft en Universiteit Leiden, heeft ze een master Biotechnologie aan de TU Delft gedaan. In 2018 is ze benoemd tot de beste afstudeerder van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Vijf jaar later promoveerde ze op een studie naar de mitochondriën van gist. Die kennis heeft ze toegepast in onderzoek naar technieken om synthetische cellen te maken. Op dit moment werkt Charlotte bij Wageningen University & Research als postdoctoraal onderzoeker, waar ze onderzoekt hoe eiwitproductie werkt en hoe we bacteriën kunnen gebruiken om eiwittransitie te versnellen.
In haar studie Biotechnologie leerde Charlotte dat je DNA, in het bijzonder dat van micro-organismen, kunt herprogrammeren. Zo kan je gist, wat normaal gesproken gebruikt wordt om bier en brood mee te bakken, bijvoorbeeld zo aanpassen dat het ‘vergeet’ hoe het bier moet maken en daarvoor in de plaats biobrandstoffen, medicijnen of duurzame chemicaliën maakt. Deze groene (bio)technologie, maakt het mogelijk om af te stappen van het gebruik van fossiele brandstoffen, en ook van het gebruik van dieren en planten, om een duurzamere toekomst tegemoet te gaan. Maar hoe doe je zoiets, het DNA van een micro-organisme herprogrammeren? En is dat wel iets wat zomaar mag en kan? Charlotte vertelt graag over haar vakgebied en gelooft in de noodzaak om het brede publiek hierin mee te nemen. Ze zet zich dan ook actief in als wetenschapscommunicator.
Ons jaarthema ‘grenzen’ heeft meerdere raakvlakken met het werk van Charlotte. Als biotechnoloog loop je tegen vele grenzen aan. Zoals de praktische grens van het werken met micro-organismen; kleine microscopische beestjes die je met het blote oog niet kunt zien. Hoe kun je nieuwe dingen ontdekken terwijl deze op de grens van het detecteerbare liggen? En waar ligt de ethische grens van dit onderzoek? Als we het DNA van bacteriën mogen aanpassen, mag dat dan ook van planten, mensen en dieren? Bij welk leven trekken we de grens? En ja, ook als vrouw in de wetenschap is het vandaag de dag nog steeds een uitdaging om je staande te houden in een mannenbolwerk van professoren, waarbij iedere carrièrestap omhoog een grens is waar je overheen moet. Hoe beweeg je je in een werkveld dat niet door en voor vrouwen is ingericht? Kortom, het belooft een interessante avond te worden.
Aanmelding
We zien jullie graag op maandag 16 oktober bij Pulchri Studio. Inloop vanaf 18.00 uur.
Let op: Mocht je onverwachts verhinderd zijn dan vindt er geen restitutie plaats in verband met de verplichtingen met betrekking tot de reservering (o.a. kosten catering en locatie).
Aanmeldformulier
Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor dit evenement.