De gastvrouwen van het HVN

Op verzoek van Marlies Ruijgrok, bestuurslid Nieuwe Leden & Kennismaking, vertel ik hieronder wat meer over de rol van de gastvrouwen op een netwerkavond. Wat doen ze concreet?

Wie zijn het?
Het gaat om in totaal zes gastvrouwen: Karin Jense, Joke Buringa, Nancy Alexaki, Hanneke Andringa, Annemieke Heeremans en ik zelf.

Wat doen we?

Als gastvrouw bestudeer je de LinkedInprofielen van de introducees. Marlies stuurt deze profielen vóór de desbetreffende netwerkavond toe. Daarbij ‘verdeelt’ ze de introducees over de gastvrouwen die op die avond aanwezig zijn. Op de avond zelf kijk je uit naar ‘jouw introducee’. Het gaat dan om een persoonlijke ontvangst, een warm welkom, waarbij het de bedoeling is dat je als gastvrouw het potentiële lid wegwijs maakt en eventuele vragen beantwoordt. Het gaat daarbij onder meer om praktische zaken als hoe laat er wordt gegeten en het bespreken van het verdere verloop van een netwerkavond. Maar het is ook een kennismaking, met andere woorden het is geen eenrichtingsverkeer. Als gastvrouw toon je dan ook interesse in de achtergrond van ‘jouw introducee’ en het waarom van het bezoeken van deze avond. Wat zijn de verwachtingen? Om dit vorm te geven ga je tijdens het nuttigen van de maaltijd naast elkaar zitten, zodat er voldoende tijd is om nader kennis te maken en informatie uit te wisselen. Daarnaast betrek je ook andere leden erbij, bijvoorbeeld stel je de aanwezige bestuursleden voor aan de introducee.

Ook online zijn we als gastvrouw betrokken. Dat is natuurlijk anders dan live. Als we in een break-out room samen zijn met een introducee leggen we even speciaal contact.

Hoe vind ik het zelf om gastvrouw te zijn?
Ik vind de rol van gastvrouw goed bij mij passen, en daarom leuk om te doen. Ik ben oprecht geïnteresseerd in het verhaal van de ander. Vaak verrassend. Zo’n verhaal houdt je zelf ook een spiegel voor, wat leidt tot zelfreflectie en daarmee verrijkend kan zijn.

Tenslotte
Dit is in zijn algemeenheid hoe een avond van een gastvrouw verloopt. Het spreekt van zelf dat iedere introducé en iedere avond – ook gelet op het programma – uniek is en dat je daar als gastvrouw rekening mee houdt. Kortom ‘het werk’ van een gastvrouw is een kwestie van maatwerk, maar bovenal van gezond verstand!

Aly Biemold